Tulosta

Kilpaurheilijamainen työote, kunnianhimo ja kansainvälisyys kuvaavat Joonas Vesterlundia, joka on saanut Patriassa näyttää kykynsä ja toteuttaa uuden oppimisen intoa. 

Joonas Vesterlundista piti tulla ammattiurheilija. Hän kyllä opiskeli Oulun yliopistossa tuotantotekniikkaa mutta treenaaminen oli etusijalla ja vielä valmistumisenkin jälkeen tähtäin oli selkeä: menestyä pikaluistelijana. Kroppa kuitenkin petti.

– Reiden lähentäjä oli jo repeytynyt niin monta kertaa, että luistelu ei enää kehittynyt. Tajusin, että urheiluun suuntaamani energia ja kunnianhimo täytyi suunnata muualle, joten aloin kartoittaa työpaikkoja, Vesterlund kertoo.

 

– Olen tiedonjanoinen, aina kiinnostunut oppimaan. Ja kansainvälisyys – sitä halusin työhöni jo nuorena. 

– Patrialle päädyin sattumalta. Huomasin Hallin Helicopters-yksikössä tuotantoinsinöörin paikan 2014, hain ja satuin pääsemään sisään. Sille tielle jäin, ja yhdeksän vuotta tuli juuri täyteen.

Vesterlund kokee, että kilpaurheilusta tuttu tapa toimia – määrätietoisuus, säntillisyys, suunnitelmallisuus ja asioiden jäsentäminen – sopii työelämään. Tavoitteellisuus ja uusien haasteiden hakeminen ovatkin olleet hänen Patria-uraansa määrittäviä tekijöitä.

– Olen tiedonjanoinen, aina kiinnostunut oppimaan. Ja kansainvälisyys – sitä halusin työhöni jo nuorena.

 

Viisi vuotta vierähti Virossa

Kilpaurheilutausta selittää myös Vesterlundin kiinnostusta kansainvälisiin hommiin. Luistelijoilla oli usein leirejä ja kisoja ympäri maailmaa.

– Kun harjoiteltiin yhdessä eri maajoukkueiden kanssa, siinä tutustui erilaisiin kulttuureihin ja se oli minusta aina mielenkiintoista. Niinpä ajattelin heti työelämään päästyäni, että haluan työhöni kansainvälisyyttä, joko reissaamista tai työskentelyä Suomen ulkopuolella, Vesterlund kuvaa.

Tilaisuus kansainväliseen tehtävään tuli 2018. Patrialle oli perustettu Patria ISP Oy (International Support & Partnership), jonka kautta hallinnoitiin Patrian ulkomailla olevia yhtiöitä, ja sisäiseen hakuun tullut projektipäällikön pesti Milworksissa Virossa kiinnitti Vesterlundin huomion.

– Lähdin Viroon puolentoista vuoden komennukselle, mutta Milworksilla avautui mahtavia uramahdollisuuksia ja niin mielenkiintoisia hommia, etten malttanut lähteä pois ja viivyin lopulta täydet viisi vuotta, jonka expattina voi olla.

Vesterlund siis siirtyi pian CV90-panssarivaunujen huoltopuolen projektipäälliköstä koko Milworksin operatiiviseksi johtajaksi ja viimeiset kaksi vuotta hän työskenteli yksikön toimitusjohtajana.

– Olen kiitollinen, että sain sekä ISP:n organisaatiolta että Milworksin hallitukselta tukea. He tunnistivat potentiaalini ja kykyni, jotka olivat hyödyllisiä Milworksin eri tehtävässä. Lisäksi olen kokenut, että Patrialla tapahtuu tiedonjakoa kollegoiden välillä aina kun tarvitaan.

Työkulttuurien erot tulivat selviksi

Vaikka Milworks kuuluu Patriaan, sen työkulttuuri oli tietysti virolainen.

– Ero suomalaiseen työmaailmaan oli selvä. Esimerkiksi esihenkilön auktoriteetti on Virossa paljon vahvempi kuin Suomessa. Ja kun aloin pitää työntekijöille kehityskeskusteluja, se tuntui heistä aluksi oudolta, Vesterlund kuvailee.

– Esimiehenä minulle oli tärkeää kysellä kuulumisia kaikilta, joten opittuani eestiä tyydyttävästi, kävin mielelläni jututtamassa myös niitä, jotka juttelivat vapautuneemmin äidinkielellään.

Milworksin työkulttuuri lähtikin Vesterlundin aikana pikkuhiljaa muuttumaan tasaveroiseksi: että työntekijä voi kyseenalaistaa asioita, ja palautetta annetaan molempiin suuntiin.

– Muutos oli mahdollinen myös siksi, että työyhteisö oli melko pieni, vain 30–40 henkilöä. Ymmärrän, että isommassa organisaatiossa tällaisten muutosten tekeminen olisi vielä hitaampaa – jos edes mahdollista.

Johtohommista myyntiin

Nyt Joonas Vesterlund on kuitenkin palannut Suomeen ja takaisin varsinaiseen Patria-organisaatioon. Milworks-komennuksen lopulla Vesterlund vinkkasi esimiehelleen, että haluaisi jatkaa kansainvälisissä tehtävissä. Hänelle tarjottiin Key Account Manager -roolia, vastuualueena Patrian tuoteportfolion myynti Norjaan ja Tanskaan, jotka ovat Patrialle melko uusia maita myynnin kannalta.

Joonas Vesterlund kokee, että Patriassa saa haasteita ja mahdollisuuksia, jos niitä vain pyytää.

– Nuorena noviisina ajattelin, että 5 vuotta yhdessä työpaikassa riittää ja sitten pitää mennä kohti uutta, jotta kehittyy ja saa haastetta. Mutta Patriassa tämä ajatus on muuttunut ja voin kuvitella pysyväni Patriassa vielä pitkään, kun vain haasteita riittää.

 

Joonas Vesterlund kokee, että Patriassa saa haasteita ja mahdollisuuksia, jos niitä vain pyytää.

Vesterlund aloitti uudessa työssä heinäkuussa 2023. Vaikka hyppäys Milworksin toimitusjohtajasta kansainväliseen myyntiin vaikuttaa rajulta, hän nauttii saadessaan oppia. 

– Aika nollasta on saanut aloittaa, eli nyt työni on tällä hetkellä verkostoitumista ja tutustumista siihen, miten näissä maissa ylipäätään kilpailutuksia toteutetaan. Kokeneilta kollegoilta saa arvokkaita vinkkejä. Toki Milworksilla olin myynnissä ja kilpailutuksissa mukana, joten ne ovat tuttuja asioita – nyt vain eri näkökulma ja vastuu, Vesterlund kertoo selvää intoa äänessään.

Kokemukset Virossa havainnollistivat Vesterlundille kulttuurieroja ja sitä, miten erojen kanssa luovitaan. Nykyisessä työssä ei tosin tarvitse hioa kulttuurien särmiä vaan olla utelias ja joustava, osata lukea ihmisiä. 

Kansainvälisyys kuuluu myös Patrian strategiaan 

Vesterlund sanoo olevansa luonteeltaan ulospäin suuntautunut, sosiaalinen ja helposti lähestyttävä. Patrian uusi Horizon 2025 -strategia tuntuu hänestä järkevältä uudistukselta, kun yhtiö hakee kasvua. Nykyisessä myyntityössä siitä on etua, kun hierarkia on matala, tiimit vaihtelevat ja saa perehtyä kaikkiin Patrian portfoliossa oleviin tuotteisiin ja palveluihin.

Patrian strategiaan kuuluvat kansainvälistymisen tavoitteet ja Suomen liittyminen Natoon vaikuttavat siihen, että kiinnostavia kv-tehtäviä yhtiössä riittänee myös tulevaisuudessa.

Vesterlund onkin aloittanut Norjan ja Tanskan myyntitehtävän ohella toisessakin roolissa, Nato Industrial Coordinatorina, jonka tehtävä on muun muassa selvittää, millaisia kilpailutuksia Naton NSPA- viraston kautta tulee ja miten Patrian tarjoama portfolio niihin sopii.

Patrian strategiaan kuuluvat kansainvälistymisen tavoitteet ja Suomen liittyminen Natoon vaikuttavat siihen, että kiinnostavia kansaivälisiä tehtäviä yhtiössä riittänee myös tulevaisuudessa.

– Viime vuosina geopoliittinen tilanne on myös omassa päässä herättänyt antenneja. Sitä tajuaa yhä selkeämmin, mikä merkitys Patrian tuotteilla on maailmassa, tuomassa turvaa, Vesterlund pohtii.

– Patrialaisena katson maailmaa siitä näkökulmasta, että miten meidän tuotteilla voitaisiin turvata rauhaa eri tavoin, monenlaisissa tilanteissa ja konflikteissa.

Kaikki tämä on innostavaa. Ja vaikka Joonas Vesterlund nauttii työstään Patrialla, hän pitää huolta siitä, että työasiat eivät valu vapaa-ajalle.

– Edelleen tykkään urheilla, se katkaisee päivää. Samoin pääkoppa lepää, kun yritän pysyä 2-vuotiaan lapseni perässä leikkipuistossa.

 Nostoja työuralta

 

2013 valmistuminen Oulun yliopistosta, pääaine tuotantotekniikka
2014 töihin Patrian Helicopters-yksikköön Halliin
2018 projektipäälliköksi Patrian tytäryhtiöön Milworksiin Viroon
2019 Milworks OÜ:n operatiiviseksi johtajaksi 
2021 Milworksin OÜ:n toimitusjohtajaksi
2023 paluu Suomeen, Key Account Manageriksi Global Division -yksikköön