Tulosta

Roope Kajoluoto, 24, on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut konkari Patrian ohjelmistokehityksessä. Patriassa koodari pystyy yhdistämään kiinnostavan työn alan opintoihin.

Roope Kajoluoto aloitti ohjelmistokehittäjän työt Patriassa keväällä 2019 heti varusmiespalveluksen jälkeen. Vain 19-vuotiaan nuorukaisen tietotekniikan opinnot Aalto-yliopistossa olivat vasta alkamassa seuraavana syksynä.
– Olin tehnyt jo pitkään kotona erilaisia koodaushankkeita. Niiden avulla pystyin työpaikkahaastattelussa esittelemään osaamistani, vaikka en ollut alaa opiskellut vielä päivääkään, Kajoluoto sanoo.

Opiskelun ja työn yhdistäminen on ollut hieno mahdollisuus ja Patriassa siihen on suhtauduttu joustavasti

Siitä lähtien Kajoluoto on tehnyt koko ajan töitä Patriassa opiskelunsa lomassa. Hänen mukaansa jo ennen opintoja alkanut ja läpi koko opiskeluajan jatkunut työputki samassa yrityksessä on harvinaista it-alalla.

– Kesä- ja joululomat olen ollut töissä täysipäiväisesti ja muina aikoina aina, kun opinnot ovat sen sallineet. Opiskelun ja työn yhdistäminen on ollut hieno mahdollisuus. Se on ollut Patriassa joustavasti mahdollista.

Harjoittelijasta entistä vaativampiin tehtäviin

It-alalla käytettyjen englanninkielisten ammattinimikkeiden mukaan Kajoluoto oli aluksi Patriassa trainee, sitten junior software developer ja nykyisin software developer.
– Olen tehnyt alusta lähtien ohjelmistokehitystä ja oppinut huiman määrän uusia asioita. Koko ajan olen saanut vastuulleni entistä vaativampia tehtäviä ja suurempia kokonaisuuksia.

Tietotekniikan kandidaattiopintojen jälkeen Kajoluoto keskittyy maisteriopinnoissaan koneoppimiseen. Se ja erityisesti luonnollisen kielen analysointi ovat hänen työsarkaansa myös Patrialla.
– Olen pystynyt yhdistämään hyvin yliopiston tarjoaman teorian ja käytännön puolen Patrialla.

Kajoluodon mielestä Patria tekee koneoppimisen saralla hyvää työtä

Kajoluodon mielestä Patria tekee koneoppimisen saralla hyvää työtä.
– Yhtiöllä on resursseja tehdä tutkimusta ja kehittää koko ajan uutta. Vaikkapa pienessä startup-yrityksessä toiminta olisi paljon rajallisempaa.

Koneoppimista hyödynnetään jo Patrian kehittämissä sovelluksissa. Hyvä esimerkki tästä on kybertiedusteluohjelmisto Patria CRAWLR, joka kerää kohdistettua ja tarkkaa informaatiota muun muassa nettisivuilta, sosiaalisesta mediasta ja dark web -sivuilta.

Kajoluodon Patrialle tekemä diplomityö keskittyy aihemallinnukseen, joka mahdollistaa laajojen tekstiaineistojen automaattisen ryhmittelyn koneoppimisen avulla.
– Diplomityötä tehdessäni olen huomannut, että nykyiset suuret kielimallit ovat laskennallisesti kohtuuttoman raskaita eivätkä usein edes kovin hyviä tekemään aihemallinnusta suurista tietomääristä. Diplomityössä jatkokoulutettu kielimalli selviää tehtävästä huomattavasti paremmin.

Suuret kielimallit ovat kehittyneitä tekoälyjärjestelmiä, jotka hyödyntävät valtavia tietomääriä ja kehittyneitä algoritmeja ihmisten kielen ymmärtämiseen ja luomiseen. Suuren yleisön tuntemia sovelluksia tästä ovat Googlen Gemini ja OpenAI:n ChatGPT.

Merkityksellinen työ Patriassa kiinnostaa

Kajoluoto on viihtynyt Patriassa erinomaisesti. Hänen mukaansa yhtiö vetää puoleensa fiksuja ja pitkälle koulutettuja osaajia, joiden kanssa on tiimissä helppo toimia ja vaihtaa ajatuksia.
– Vahvasta osaamisesta kertoo, että diplomityöni ohjaajina Patriassa toimivat tekniikan lisensiaatti ja tohtori.

Pienemmässä yrityksessä tuskin löytyisi vastaavaa tukiverkkoa tieteellisen tutkimuksen tekemiseen. Kajoluoto myöntää, että joka vuosi hän on käynyt läpi muidenkin yritysten tarjoamia kesätyöpaikkoja ohjelmistoalan opiskelijoille. Joka kerta hän on kuitenkin päätynyt Patriaan.
– Olen viihtynyt Patriassa erinomaisesti, sillä täällä oppii koko ajan uusia asioita. Lisäksi tunnen tekeväni työtä, jolla on merkitystä ja hyötyä vielä vuosikymmenenkin päästä.
– Ohjelmistojen kehittäminen lyhyellä tähtäimellä pelkän rahan tekemisen vuoksi ei ole minusta motivoivaa. Patriassa on syntynyt fiilis, että tekemällämme työllä on pitkäaikaista merkitystä.

Olen viihtynyt Patriassa erinomaisesti, sillä täällä oppii koko ajan uusia asioita

Diplomityön valmistumisen jälkeen Kajoluodon opinnot alkavat olla valmiit Aallossa. Hän on kiinnostunut jatkamaan Patriassa diplomi-insinööriksi valmistumisen jälkeenkin.
– Tehtävät ovat muuttumassa koko ajan mielenkiintoisemmiksi, hän perustelee.