Tulosta

Kun Elmo Nenonen oli työhaastattelussa nykyiseen työtehtäväänsä Purchasing Specialistiksi, hänelle luvattiin, että yksikään työpäivä ei ole samanlainen.

– Vaihtelevuus kiinnosti. Lupaus on pitänyt paikkansa ja se on työn suurimpia etuja, Elmo sanoo.

Muuramesta kotoisin oleva Elmo on koulutukseltaan logistiikkainsinööri ja hän aloitti Patriassa heti valmistumisensa jälkeen keväällä 2022. Ennen opiskeluja ja vielä niiden aikana hän työskenteli elintarvikealalla varastologistiikan parissa.

Elmo naurahtaen toteaakin ehtineensä jo vähän laitostua kuudessa vuodessa varastoalalla. Siellä olisi periaatteessa voinut jatkaa, mutta hän halusi vaihtelevampia ja monipuolisempia tehtäviä työpäiviinsä.

Vaihteleva työ kehittää jatkuvasti tekijäänsä - yksikään työpäivä ei ole samanlainen

Jo muutaman vuoden kokemus on opettanut, että ostajan tehtävänkuva on hyvin laaja.

– Työpäiviin kuuluu tietysti ostajan tehtäviä, mutta paljon muutakin, kuten neuvottelua toimittajien kanssa, materiaalisuunnittelua ja nimikehallinnan tehtäviä. Olen ollut eniten kiinnostunut kemikaalipuolesta ja olenkin saanut paneutua sekä siihen että moneen muuhun osa-alueeseen. Työnkuva on kehittynyt ja laajentunut paljon jo tässä parin vuoden aikana.

Työ on itsenäistä, mutta tiimiltä saa tukea ja apua

Elmon mielestä hänen työssään tarvittavia osaamisalueita kielitaidon lisäksi ovat tarkkuus, järjestelmällisyys ja periksiantamattomuus. Lisäksi hän kokee, että vaihtelevuuden takia työ jatkuvasti kehittää tekijäänsä. On otettava selvää erilaisista asioista sekä itse tietoa hakemalla että kollegoilta kysymällä.

– Nautin siitä, että työ on itsenäistä ja saa itse hallita työtään. Toisaalta muiden ostajien kanssa jutellaan avoimesti ja heidän kanssaan voi aina käydä ongelmatilanteita läpi ja saada neuvoja, Elmo kertoo.

– Työn kiinnostavuutta lisää merkittävästi myös se, että ostajan työssä Patrialla minun täytyy olla hyvin perillä siitä, mistä projektista on kyse ja mihin tavara menee. Eli olennaista ei ole vain se, että tavaraa tulee taloon vaan se, mihin sitä käytetään.

Vakaa työpaikka ja tasainen arki tuovat turvaa

Patriaa työnantajana Elmo arvostaa vakautta, hyviä työsuhde-etuja ja sopivaa palkkaa. Hän pitää siitä, että työpaikka on suhteellisen varma ja arki siinä mielessä tasaista.

– Tykkään pysyvyydestä ja haluan pysyä samassa työpaikassa myös siksi, että kunnolla tutustun työkavereihin.

Nenosen mukaan myös Patrian organisaatiokulttuuri ohjaa arvostavaan ja muita huomioivaan työilmapiiriin.

Patrian organisaatiokulttuuri ohjaa arvostavaan ja muita huomioivaan työilmapiiriin

– Toki viime vuosina on ollut organisaatiomuutoksia ja olen tottunut työskentelemään muutoksen keskellä, mutta työpaikka ei ole horjunut ja suhtaudun tulevaisuuteen positiivisesti, Elmo tuumaa.

– Lisäksi nostan työn tärkeäksi plussaksi vapauden: voin valita työajat, tehdä halutessani töitä etänä ja olla ylipäätään itsenäisesti vastuussa omasta työstäni. Oma arki on omissa käsissäni.

Patrian innovatiivisuus innostaa

Elmo kertoo, että myös Patrian tehtävä turvallisuus-, puolustus- ja ilmailualan kansainvälisenä toimijana tuo työhön mielekkyyttä.

– Patrian tuottamat palvelut ja tuotteet ovat oikeasti innovatiivisia, niiden parissa on kiinnostavaa työskennellä.

Vaikka työ on tärkeää, Nenonen osaa pitää elämän tasapainossa eikä anna työasioiden valua vapaa-ajalle. Hän muutti kesällä 2023 Jämsään lähemmäs työpaikkaa ja remontoi ahkerasti vanhaa omakotitaloa. Remppahommien lisäksi vapaa-aika kuluu kestävyyslajien parissa ja onpa mies haastanut itsensä muun muassa 100 km:n polkujuoksuun, eli NUTS-tapahtumaan Pallastunturilta Äkäslompoloon.

– Kun lähden vaikkapa pitkälle lenkille ja laitan napeista musiikkia korviin, siinä kyllä työasiat unohtuvat.