Tulosta
Tuotekehitysyksikön projekti-insinööri Mika Vaskelainen arvostaa työnsä monipuolisuutta. Lentokoneet ovat hänen juttunsa, ja projekteissa voi tulla vastaan kaikkea koordinoinnista detaljisuunnitteluun sekä 3D-tekniikasta AR:ään eli lisättyyn todellisuuteen.

Teksti ja kuvat: Otavamedia

Mika Vaskelaista työllistävät ilma-alukset niin koti- kuin ulkomaillakin.

– Parhaillaan olen mukana esimerkiksi projektissa, jossa Makedonian poliisin helikoptereihin tehdään avioniikkapäivitys. Pienempi avioniikkapäivitys on käynnissä myös Ruotsin poliisin helikoptereihin.

Kotimaassa työn alla on kahden ilmavoimien kuljetuskoneen datalinkin modifikaatio. Seuraavaksi alkavat rajavartiolaitoksen helikopterien muunnostyöt.

– Omaa alaani on mekaniikkasuunnittelu. Käytännössä työtehtäväni vaihtelevat kuitenkin hankkeiden mukaan. Vastuullani voi olla projektin koordinointi, konseptisuunnittelu tai sitten vaikkapa detaljisuunnittelu, yksittäisten piirustusten laatiminen. Pidän myös yhteyttä alihankkijoihimme.

3D:llä kevyttä ja kestävää

Vaskelainen osallistuu myös Patrian sisällä teknologian kehitysprojekteihin. Tällä hetkellä ajankohtaisia ovat erityisesti 3D-tulostukseen liittyvät asiat.

– Olen mukana suunnittelemassa, miten Patrialle luodaan valmius tuottaa lentokoneen osia metallista 3D-tulostuksella.

Hän korostaa, että kyseeseen voivat tulla tietyt spesifit osat, joita ei ole luokiteltu lentokoneen toiminnan kannalta kriittisimpään luokkaan. 3D-tekniikka on vielä uutta ja ilmailualalla edetään aina vakaasti ja harkiten.

Vaskelaisen mukaan 3D-tulostus tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia juuri lentokoneille. Sen avulla voidaan tehdä hyvin keveitä, mutta kestäviä osia. Lisäksi sillä pystytään luomaan hyvinkin mutkikkaita muotoja, vaikkapa luonnosta tuttuja kennorakenteita.

Patrialla tehtiin jo pari vuotta sitten 3D-tulostuksella demo. Kyseinen Hornetin moottorin sisällä oleva osa on toiminut moitteetta.

– Nyt haussa on lisää democaseja. Niiden olisi tietenkin sovittava valmistusteknologiaan myös kokonsa puolesta.

Tuotekehitysyksikössä on parhaillaan käynnissä myös AR:ään eli lisättyyn todellisuuteen liittyvä projekti.

– Siinä selvitetään, miten lentokoneasentajat voisivat hyötyä AR-laseista, joiden avulla he voivat katsoa samaan aikaan sekä reaalista kohdettaan että linsseihin heijastettavia asennusohjeita.

Fysiikan lait ovat kaikkialla samat

Vaskelainen valmistui vuonna 2012 Jyväskylän AMK:sta kone- ja tuotantotekniikan insinööriksi suuntautumisvaihtoehtonaan koneen suunnittelu. Hän kertoo innostuneensa lentotekniikasta varusmiesaikaan päästyään lentotekniselle aliupseerikurssille Ilmavoimien teknilliseen kouluun.

Patrialle Vaskelainen tuli töihin vuonna 2013. Vuosi 2019 kului Cargotecillä automaattisten satamanostureiden parissa, mutta tänä vuonna hän palasi takaisin Patrialle, Tampereelle.

– Ymmärsin, että lentokoneet ovat minun juttuni. Arvostan sitä, että saan perehtyä niin moniin asioihin: mekaniikkasuunnittelun lisäksi esimerkiksi lujuustekniikkaan, materiaaleihin, pintakäsittelyyn, sähkötekniikkaan ja jopa koneiden operointiin.

Vaskelainen muistuttaa, että alalle pystyy hakeutumaan hänen tapaansa myös ilman lentotekniikan erityiskoulutusta. Hän rohkaisee tähän muitakin.

– Fysiikan lait ja tekniikan perusteet ovat samat joka paikassa. Ilmailualalla niitä vain sovelletaan erilaisessa ympäristössä.

Pedanttius on plussaa

Vaskelainen arvioi, että myös hänen luonteensa sopii hyvin lentotekniikan töihin.

– Taidan olla aika pedantti. Siitä ei ole näissä töissä ainakaan haittaa. Kun puhutaan lentokoneista, niin kaiken on pelattava viimeisen päälle ja asiat on varmistettava lukuisia kertoja.

Vapaa-aikanaan hän harrastaa kaikkea siistille sisätyölle vastapainoa tarjoavaa; muun muassa patikointia, polkujuoksua sekä maastopyöräilyä.

Entä mikä saa Vaskelaisen viihtymään Patrialla?

– Työllä on merkitystä. Tuntuu ihan hyvältä, kun työni liittyy osaltaan Suomen puolustuskyvyn ylläpitoon ja kehittämiseen.