Tulosta
Patrian lentokoulutusta Espanjan Córdobassa on voitu toteuttaa suunnitellusti myös pandemian aikana. Kurssilaisten ja opettajien turvallisuus on varmistettu erikoisjärjestelyillä.

Teksti: Matti Remes Kuva: Patria

Kuvassa kurssilaisia Córdoban koulutuskeskuksessa Espanjassa: vasemmalta Kiira Kallio, Niilo Heikkinen, Eero Hyvärinen, Sini Vehviläinen, Lassi Punavaara ja Joel Kupari.

Patrian lentokoulutus Espanjassa jouduttiin pysäyttämään vuosi sitten maaliskuussa, kun koronatilanne alkoi pahentua maassa nopeasti. Córdoban koulutuskeskuksen johtaja Michael Hirvonen kertoo, että keskeytynyt lentokurssi pystyttiin kuitenkin viemään läpi Tampere-Pirkkalassa, jonne Patrian henkilökunta siirtyi Espanjasta.

– Sen jälkeen seurasimme tilanteen kehittymistä ja aloimme kesän aikana jo valmistautua toiminnan uudelleen käynnistämiseen Espanjassa, Hirvonen sanoo.

Toisen korona-aallon vuoksi lentokoulutuksen aloittamista Córdobassa jouduttiin hieman siirtämään, mutta marraskuussa 18 opiskelijaa pääsi jatkamaan Espanjassa liikennelentäjien peruskoulutusta. Kurssin he olivat aloittaneet jo kesällä Suomessa suorittamalla teoriaopintoja ja ensimmäiset lentonsa.

Opiskelijat jaettiin koronakupliin

Ennen lentokoulutuksen jatkamista Patrian henkilöstö selvitti tarkasti espanjalaisten viranomaisten määräykset ja ohjeistukset. Apuna järjestelyissä oli espanjalainen työterveyskonsultti.

– Suurin asia oli opiskelijoiden jakaminen 4–6 hengen ´kupliin´, jotka eivät olleet fyysisesti muihin ryhmiin yhteydessä, Hirvonen toteaa.

Kurssilaisten käyttämien koulutuskoneiden ja ajoneuvojen sisätilat desinfioitiin säännöllisesti. Myös koulutusvälineet puhdistettiin ja opetustilat tuuletettiin 50 minuutin välein paikallisten viranomaisten määräysten mukaisesti.

– Kantavana ajatuksena oli minimoida tartuntariski. Aamulla opiskelijoilta ja henkilökunnalta mitattiin lämpö. Kurssin aikana yhdellä opiskelijalla todettiin koronaan viittaavia oireita, mutta testitulos oli hänen osaltaan negatiivinen.

Kurssin ohjelma läpi suunnitellusti

Liikennelentäjän peruskoulutusta suorittavat Sini Vehviläinen ja Eero Hyvärinen ovat tyytyväisiä järjestelyihin, joiden ansiosta kurssin mukainen ohjelma voitiin viedä läpi myös korona-aikana Espanjassa.

– Koulutus sujui täysin suunnitellusti, mutta koronakuplasta oli pidettävä tarkasti huolta. Maskien käyttö oli pakollista, ja lentokoneiden ohjaamo desinfioitiin ohjaajan vaihtuessa, Hyvärinen sanoo.

Córdobassa liikennelentäjän peruskoulutusta suorittavat opiskelijat lentävät noin sata tuntia Patrian yksimoottorisella DA40-kalustolla.

–Pääsimme Córdobassa perehdytyksen jälkeen nopeasti lentämään. Aluksi teimme lentoja opettajan johdolla, mutta matkalentokokeen jälkeen suoritin yksin matkalentoja lähikentille, Vehviläinen kertoo.

Vehviläinen ja Hyvärinen sekä neljä muuta samassa kuplassa ollutta kurssilaista asuivat samassa talossa muista erillään. Matkat lentokentälle ja takaisin tehtiin Patrian autolla.

Uusi kurssi aloittaa toukokuussa Córdobassa

Kurssilaiset palasivat takaisin Suomeen maaliskuun alussa ja he jatkavat opintojaan Tampere-Pirkkalassa kevään ajan. Suomessa he suorittavat teoriaopintoja ja niihin liittyviä kokeita. Kurssiin kuuluu vielä myös noin 150 lentotuntia lentokoneilla ja -simulaattorilla.

– Kurssin läpäisseet ovat pienen lisäkoulutuksen jälkeen valmiita aloittamaan perämiehen työt, Michael Hirvonen sanoo.

Córdobassa valmistaudutaan puolestaan jo ottamaan vastaan uusi lentokurssi, joka alkaa toukokuun alussa.

– Jatkamme samanlaisilla järjestelyillä myös tulevalla kurssilla ja seuraamme tarkasti koronatilanteen kehitystä. Espanjan hallituksen tavoitteena on päättää poikkeustila ja purkaa liikkumisrajoituksia toukokuun 9. päivänä.