Tulosta
Patrian Land-liiketoiminnan uusi liiketoimintajohtaja Teemu Raitis on kiertänyt 14 vuoden ajan maailmaa myymässä raskasta kaivos- ja metsäkalustoa. Nyt hän aikoo valjastaa maailmalta haalitut opit Land-liiketoiminnan viennin kehittämiseen.

Tammikuussa 2019 Patrian Land-liiketoiminnan johtajana aloittanut DI/KTM Teemu Raitis, 41, on tehnyt uran raskaan kaivos- ja metsäteollisuuden vientitöissä. Raitis siirtyi Patrialle Ponssen tytäryhtiö Epec Oy:n toimitusjohtajan tehtävästä. Ennen tätä tehtävää hän toimi muun muassa Ponssen Brasilian yksikön toimitusjohtajana. - Asuimme Brasiliassa koko perhe kuutisen vuotta. Sitä ennen Sandvikilla työskennellessäni ehdimme asua Australiassa ja Chilessä, ja vietin myös paljon aikaa isoissa kaivosteollisuusmaissa, kuten Kanadassa ja Etelä-Afrikassa. Työkoneiden ohjausjärjestelmiä valmistavan Epecin toimipiste sijaitsee Seinäjoella, jonne Raitis kulki nykyisestä kotikaupungistaan Turusta. Landin toimipiste on Hämeenlinnassa, joten työmatka lyheni huomattavasti. - Turku-Hämeenlinna-väli menee leppoisasti äänikirjoja kuunnellen, Raitis naurahtaa.

Vientiosaamista lisää

Landin liiketoiminta on hyvin vientipainotteista, ja vientiosaamista Raitis on taloon tuomassakin. - Tämä on hieno vaihe tulla mukaan. Meillä on erittäin osaava ja kokenut henkilöstö, erinomaiset suhteet asiakkaisiin ja olemme pystyneet kehittämään uutta tarjontaa. Raitis laskee, että Patria tunnetaan yhtenä neljästä maailman merkittävästä sotilasajoneuvotoimittajasta. - Halusimme vahvistaa edelleen Patrian läsnäoloa kansainvälisillä markkinoilla, kykyä avata uusia vientihankkeita ja kykyä vastata entistä paremmin maailman puolustusvoimien tarpeisiin. Teemu Raitis toteaa, että suhteet kotimaiseen asiakkaaseen, Puolustusvoimiin, on hyvällä tolalla. - Maailman turvallisuuspoliittinen ympäristö kehittyy suuntaan, missä korostuu puolustuskyvyn ja huoltovarmuuden sekä niihin liittyvän osaamisen kehittäminen. Teemme kansallisen turvallisuuden kannalta aivan äärimmäisen tärkeää työtä. Oli hienoa viedä kaivos- ja metsäkoneita, mutta on tässä vielä syvällisempi merkitys.

Kolme eri elinkaarensa vaiheessa olevaa tuotetta

Land-liiketoiminnan osaamisen ytimessä ovat panssaroidut pyöräajoneuvot, kranaatinheittimet sekä niiden koko elinkaaren kattavat tukipalvelut. Tunnetuimpia tuotteita ovat tuotesegmenttiensä markkinanjohtajat Patria AMV sekä Patria Nemo - ja AMOS-kranaatinheitinjärjestelmät. - Tilanne on kohtuullisen hyvä, sillä meillä on tällä hetkellä kolme eri elinkaarensa vaiheessa olevaa tuotetta: heittimet, AMV ja 6X6 -ajoneuvot. Kassavirtaa tuottavat tuotteet mahdollistavat uuden kehittämisen ja tuotekehitysinvestoinnit ovat tasapainossa. Vuonna 2018 lanseerattu Patria 6X6 -ajoneuvo on tärkeä lähitulevaisuuden painopistealue. - Paseinakin tunnetut XA-sarjan ajoneuvot ovat erinomaisia, mutta ne vaativat huomattavia päivityksiä. Nykyisin puhutaan paljon maavoimien liikkuvuuden järjestelmistä, ja meidän täytyy kyetä vastaamaan lähitulevaisuuden suorituskykyvaatimuksiin. Järjestelmätason suorituskykyyn liittyvät muun muassa itse ajoneuvot, niiden kyky toimia yhdessä ja jakaa tietoa sekä tulevaisuuden automaatioon liittyvät vaatimukset. Myös kotimaisten maavoimien kalustoa pitää ryhtyä pian uusimaan: Patria XA-180 -ajoneuvojen MLU-päivitys on paraikaa käynnissä, mutta sen jälkeen on mielestämme aika siirtyä uuden sukupolven järjestelmään. - Ehkä sitten tunnemme kotimaisen asiakkaan tarpeet todella hyvin, kun ajoituksemme 6X6:n kanssa osuu näin hyvin kohdalleen, Raitis hymyilee. - Pasi on ollut menestys, ja uskomme, että 6X6:lla on vähintään yhtä hyvät mahdollisuudet menestyä. Myös AMV:llä on vielä paljon markkinaa otettavana. - Kun AMV:ta esiteltiin Puolassa, meillä oli tarjota kokonaan uuden sukupolven laite, ja AMV oli se, joka asiakkaan testeissä tuli ensimmäisenä metsästä takaisin. Uskomme, että sama ilmiö tullaan näkemään 6X6:n kanssa. Ajoneuvojen ohella toinen tärkeä alue on kranaatinheitinjärjestelmät. Raitis kuvaa Suomea ”epäsuoran tulen maailmanmestariksi”. - Erinomaisista ratkaisuistamme pitää viestiä entistä paremmin. Olisi meidän etu lisätä keskustelua eri maiden kanssa niiden sotilaallisesta suorituskyvystä, ja siten saada vaikutettua omalta osaltamme taistelutapoihin.

Mukana useissa kilpailuissa

Land-liiketoiminta on mukana useammassa eri vaiheessa olevassa tarjouskilpailussa. Pisimmällä ovat Slovakian AMV-kaupat, minkä lisäksi Land on mukana myös muun muassa Bulgariassa ja Japanissa. - Japani on perinteisesti joko tehnyt itse ajoneuvonsa tai ostanut ne Yhdysvalloista. Nyt kilpailu on avoinna muillekin. - Toki on sanottava, että AMV-tilauskirja on tällä hetkellä ohuempi kuin olemme tottuneet. Siksi käynnissä olevien tarjouskilpailujen voittaminen ja uusien asiakkaiden saaminen on nyt erityisen tärkeää Land-liiketoiminnan taloudellisen tulevaisuuden kannalta. Lähitulevaisuudessa kiinnostus miehittämättömiä ratkaisuja kohtaan kasvaa. - Yhdysvalloissa on jo määritelty, että uusissa ajoneuvoissa pitää olla valmius manuaaliseen käyttöön, kauko-ohjaukseen ja täysautonomiaan. Patria on mukana kehityksessä, sillä meillä pitää olla tarjolla valmius näihin kaikkiin, kun hankintoja tehdään vuosikymmenien päähän.

Kestävyyslajit kiinnostavat

Teemu Raitis tunnustautuu kestävyyslajien ystäväksi: hän on harrastanut juoksua, hiihtoa ja pyöräilyä. Raitis on juossut maratonin, ajanut pitkiä pyöräkisoja ja haaveilee jonain päivänä osallistuvansa triathlonkisaan. - Ajankäytön suhteen tilanne on hiukan haasteellinen, sillä 10-vuotias poikani pelaa jalkapalloa ja salibandya, ja 8-vuotias tyttäreni taitoluistelee ja voimistelee. Nyt perheemme elinkaaressa ollaan vaiheessa, missä vanhemmat harrastavat lasten harrastuksia, mutta on se kyllä älyttömän kivaakin. Lapset ovat innoissaan ja hyvin toimivat seurat ovat vieneet meidät kummatkin mukanaan: vaimo on taitoluisteluseuran hallituksessa, ja itse lähdin vastikään mukaan jalkapallojoukkueen apujoukkueenjohtajaksi.