Tulosta
Uusi 6X6 tarjoaa kestävää ja monipuolista kuljetuskapasiteettia ja moniin tarpeisiin mukautuvaa modulaarisuutta.

Kari Grön, Patria Land-liiketoiminnan tuotekehitysjohtaja

Pasi-kuljetuspanssariajoneuvo on saanut arvoisensa seuraajan. Uusi 6X6 tarjoaa kestävää ja monipuolista kuljetuskapasiteettia ja moniin tarpeisiin mukautuvaa modulaarisuutta. Elinkaaren aikainen tuki on olennainen osa Patria 6X6 -kokonaisuutta. Patrian Land-liiketoiminnan tuotekehitysjohtaja Kari Grön on tyytyväinen voidessaan julkistaa täysin uuden miehistönkuljetusajoneuvon perustiedot. – Markkinoilla on jo pitkään ollut tilausta 1980-luvulta alkaen tuotannossa olleen Pasi-kuljetuspanssariajoneuvon seuraajalle. Uusi 6X6 tuo edeltäjänsä perusajatuksen tämän päivän maailmaan monitoimisella kuljetuskapasiteetillaan ja asiakkaan tarpeisiin helposti mukautuvalla modulaarisuudellaan.

Lähtökohtina yksinkertaisuus ja muunneltavuus

Uuden 6X6:n esisuunnittelu käynnistyi jo vuosia sitten, mutta lopullinen konsepti ja tuotantomalli kehitettiin vuosien 2016 ja 2017 aikana. Lähtökohtana oli luoda helppokäyttöinen, helposti omaksuttava panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo, jossa on edeltäjänsä tapaan ohjaamossa ovet ja ikkunat. 6X6:een nouseminen ja sieltä poistuminen on vaivatonta. 2–3 hengen miehistön lisäksi ajoneuvossa on istumapaikat kymmenelle taistelijalle riippuen käyttötarkoituksesta ja layoutista. Kuljettajan on helppo omaksua 6X6:n kuorma-automaisen ohjaamon toiminnot. Entä onko 6X6 sukua Patria AMV:lle, jatkaako se tunnettua tuoteperhettä uudella ajoneuvomallilla? – Osittain kyllä, mutta ajoneuvon layout on hyvin erilainen. AMV 8X8 on suunniteltu pääasiassa jalkaväen taisteluajoneuvoksi, 6X6 taas monikäyttöiseksi kuljetusajoneuvoksi. Teknisesti 6X6 pohjautuu alustarakenteeltaan kyllä samoihin komponentteihin kuin AMV, akseleita on vain yksi vähemmän. Kaikki kolme akselia vetävät ja varustelusta riippuen kaksi etummaista tai kaikki kolme akselia ohjaavat. Optioilla 6X6:n varustelua voidaan kasvattaa lähemmäs AMV:tä. Saatavana on esimerkiksi erilaisia ballistisia- ja miinasuojatasoja, asejärjestelmiä, omasuojajärjestelmiä ja muuta sisätilanvarustelua. Kooltaan 6X6 on yhtä leveä ja korkea kuin AMV mutta puolisen metriä lyhyempi. Hinnaltaan se jää noin puoleen AMV:stä, mutta kaikki riippuu asiakkaiden vaatimusten mukaan määräytyvistä varusteista, Grön täsmentää.

Korkean tason suojaus

Patria 6X6 voidaan varustaa erilaisilla asejärjestelmillä ja ajoneuvoon saa tarvittaessa vaikka Patria Nemo 120 mm:n kranaatinheitinjärjestelmän. 6X6:n kantokyky on maksimissaan 8,5 tonnia. Panssaroidun 6X6:n suojaus yltää STANAG-luokittelun tasoon 4 asti, mikä tarkoittaa suojausta jopa raskasta konekivääritulta vastaan. 6x6:n hyvän kuormankantokyvyn vuoksi suojaus saadaan paremmaksi kuin aiemmissa Pasi-miehistönkuljetusajoneuvoissa. Miinasuojaustaso on huippuluokkaa jo perustasossaan, mutta optiona päästään jopa 10 kilon miinasuojaukseen.

Kysyntää kansainvälisillä markkinoilla

Patria 6X6 starttaa uusille markkinoille Pasi-kuljetuspanssariajoneuvon perinteiden jatkajaksi sekä täydentämään legendaarisen Patria AMV 8X8:n valinneiden asiakkaiden ajoneuvokantaa. 6X6 täyttää NATO-vaatimukset ja sopii erinomaisesti esimerkiksi rauhanturvaoperaatioihin kautta maailman. Ajoneuvon elinkaaren aikainen tuki on olennainen osa Patria 6X6 -kokonaisuutta. 6X6 on suunniteltu yksinkertaiseksi ja käyttökustannuksiltaan kuorma-automaisen edulliseksi ratkaisuksi. Kestävyydessä se tulee jatkamaan edeltäjänsä Pasin viitoittamalla pitkäikäisyyden tiellä. Myös valmistusteknisesti 6X6 on selkeä kokonaisuus. Tarvittaessa loppukokoonpano ja varustelu voidaan helposti tehdä kohdemaissa yhteistyökumppanin toimesta.