Tulosta
Kahdeksan minuutin animaatioelokuva Myrsky – haaveita hävittäjästä valmistui kesäkuussa 2015 ja sai innostuneen vastaanoton ensi-illassa ja ilmailunäytöksissä. Työttömien nuorten alusta asti itse työpajalla ideoima ja tekemä elokuva saa vuoden sisällä jatko-osan. Patrian tukema hävittäjälentokone VL Myrskyn entisöintihanke jatkuu vuoteen 2019 asti.

Kesällä 2014 alkaneeseen Myrskyn entisöintihankkeeseen haluttiin mukaan ammattiopistojen opiskelijoita ja kaupunkien työpajojen kautta työttömiä nuoria.  Entisöintihankkeen päätukijan, Patrian, sponsorointikohteena ovat syrjäytymisvaarassa olevat nuoret. Vantaan kaupungin viestintä- ja vuorovaikutuspaja osallistui hankkeen viestintään tekemällä animaatioelokuvan Myrsky – haaveita hävittäjästä. – Elokuva pohjautuu löysästi Myrsky-hävittäjien syntyhistoriaan sodan aikana, mutta nuoret veivät tarinaa humoristiseen ja fiktiiviseen suuntaan. Uskon, että nuorille kokemus oli kohottava. He löysivät itsestään taitoja, joita eivät tietäneet omaavansa. Elokuvan ensi-ilta Suomen Ilmailumuseon auditoriossa oli hieno, ja sinne osallistui noin 90 ihmistä, viestintä- ja vuorovaikutuspajan ohjaaja Soili Pentikäinen kertoo. Elokuvaa on esitetty Suomen Ilmailumuseossa ja ilmailutapahtumissa eri puolella Suomea, ja sitä tarjotaan myös lyhytelokuvafestivaaleille. Palaute on ollut erittäin positiivista.

Yhteistyöllä ja iloiten tehty animaatio

Työpajaan osallistui nuoria noin puolen vuoden jaksoissa. Janika Kinnunen tuli mukaan pajan toimintaan keväällä 2014. – Elokuvan tekeminen lähti liikkeelle nukeista. Minun tekemäni nukke on yksi insinööreistä. Pajalla oli hyvä tunnelma, ja kaikki tukivat toisiaan. Rakensimme elokuvaan kulisseja, rekvisiittaa, lentokoneita ja muita pienoismalleja. Lopuksi pääsin mukaan myös animointiin. Eniten jäi mieleeni se, että meillä oli yhteinen aikatauluun sidottu tavoite, jota kohti kuljimme. On hienoa, jos tekemisen ilo näkyy valmiista elokuvasta. Entisöinnistä vastaavien ihmisten intohimo ja motivaatio tarttuivat meihinkin. Opin sinnikkyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Animaation tekemisestä syntyi paljon hyviä tekstejä ja kuvia portfolioon, jota näytän töitä hakiessani. Tällä hetkellä olen töissä Forssan museolla, Kinnunen kertoo. Joonas Nurmi hyppäsi mukaan elokuvan tekoon, kun noin kolmannes työstä oli tehty. – Osuuteni oli pääosin animointia eli liikuttelin nukkeja ja kuvasin. Myrskyn historia alkoi kiinnostaa projektin aikana juuri siksi, että siihen liittyi niin paljon ongelmia ja esteitä. Ensi-illassa nuorisopajalaiset pitivät elokuvaa hauskana. Eniten itselleni on hyötyä tietokonetaidoista, joita opin animoidessa. Tällaista on aika mahdoton päästä koulun ulkopuolella kokeilemaan käytännössä muualla. Lisäksi ymmärsin tarkemmin, mitä haluan opiskella. Haen opiskelemaan Stadin ammattiopistoon, Nurmi sanoo. Elokuvan loppuvaiheeseen osallistunut Vili Virtanen pääsi opiskelemaan AV-tuotantoa Stadin ammattiopistoon. – Suoritan parhaillaan siviilipalvelusta, ja syksyllä aloitan opinnot. Tämä hanke ja työpaja auttoivat minua saamaan opiskelupaikan ja löytämään juuri kyseisen opintolinjan. Elokuvan ensi-illassa oli mukava seurata katsojien ilmeitä. Lapsiin ainakin huumori upposi. Olen ylpeä lopputuloksesta, Virtanen toteaa. Hanke saa jatkoa, sillä viestintä- ja vuorovaikutuspaja tekee animaatioelokuvia yhteensä kolme. Toisessa osassa kerrotaan hävittäjien kohtalosta sodan jälkeen ja kolmannessa osassa entisöintihankkeesta. Katso elokuva Youtubessa. Hae nimellä: Myrsky – haaveita hävittäjästä.